Van boekjes kaften en mooie blokjes
Van sommige receptenbladen kan je geen afstand doen, ook al weet je dat je de recpten nooit gaat maken omdat je de schrijvers ervan wantrouwt. Toch wil je ze niet weggooien omdat de foto's van de recepten er zo mooi uitzien. De uitgescheurde bladzijden kun je - zoals hier- gebruiken als kaftpapier voor lelijke kookboekjes waar lekkere maar minder appetijtelijke recepten in staan.
La Caillette
Paaseieren
benodigdheden:
- eieren
- naald met brede, scherpe punt (bv. een leernaald)
- dunnere gewone naald
- 2 schaaltjes
Op eerste paasdag hebben we tradietiegetrouw uitgeblazen eieren beschilderd. Dat uitblazen lijkt moeilijker dan het is en een paar handigheidjes kunnen het werkje wel vergemakkelijken. Om de eieren uit te blazen moeten er twee gaatjes in het ei worden gemaakt. Een heel klein gaatje aan de puntige kant van het ei en een iets groter gat - ongeveer 2 mm doorsnede - aan de onderkant. Het handigste is het om de gaatjes met een leernaald, dat is een naald met een scherpe, brede punt te maken. Zet de naald op de eierschaal -bij voorkeur aan de bovenkant- en draai voorzichtig de punt rond, tot er wat gruis van het ei af valt. Het is natuurlijk de bedoeling om het gat te maken zonder dat er meteen stukjes schaal afbreken, dus voorzichtigheid is geboden. Zijn de twee gaatjes eenmaal gemaakt dan steek je een smallere naald in het ei en roer en prik je daarmee binnenin in het rond om de eierdooier los te maken. Vervolgens blaas je boven een schaal het eierstruif uit het ei. Als je van te voren het ei even wast en niet teveel belang hecht aan de kleine stukjes gruis in het struif kun je er nog een ommelet of fritata mee maken - zie het recept hieronder. Nadat het ei helemaal leeggeblazen is, zuig je met het uitgeblazen ei water met zeepsop op vanuit een ander schaaltje. Zodra er een beetje water in het ei zit kun je schudden om zo de laatste restjes eistruif uit de lege dop te krijgen. Deze laatste bewerking zorgt ervoor dat je ei niet gaat stinken als het later prachtig beschilderd aan de paastak hangt. Het ei moet goed uitdruipen voordat je het kunt beschilderen, anders wordt het ei vochtig tijdens het schilderen en loopt de verf uit. En er moet ook nog een draadje door het ei worden getrokken, maar dat is zo'n gepriegel dat ik er al moe van wordt het te beschrijven. Trouwens, die handeling wijst zichzelf. Zie hieronder de oogst van dit jaar.
Dit jaar was de lesstof van de afgelopen kunstgeschiedenisles inspiratiebron; Mondriaan en Chagal
Sint 's Jacobsschelpen op het verlovingsmenu
Dit gerecht heb ik bijna te vaak opgevoerd als kroonjuweel van het menu. Ik kwam op het idee door een foto op internet - van een of ander kleurrijk gerecht dat in een schelp werd opgediend. In de schelp kan zwarte pasta (vermegd met knoflook-olijfolie en de olie waarin de sint jacobsmosseltjes zelf zijn gebakken)als bedje voor de coquilles worden gelegd. Voor het felle groen zijn de vliegende visseneitjes zelfs al bij sommige supermarkten te krijgen. De paarse blokjes vergden meer vakmanschap: de mooie paarse truffelaardappels verliezen tijdens het koken snel hun kleur, maar kunnen rauw een wat onaangename verrassing in de mond zijn. Het is aan de kok om hierin het evenwicht te vinden.
Fauve en Lafayette en het speelgoed van Willem, Bart en Daan of De onstuitbare opmars van het speelgoed.
Doorkijkje in de serre in Schilde